همراهان عزیز، ما در مقالات قبلی شما را با انواع کاربردهای آسپارتام آشنا کردیم. حال دراین مقاله قصد داریم راجب آسپارتام در داروها و نکات مهم آن آشنا کنیم.
آسپارتام در داروها یی مانند قرص ها کاربرد دارد. که عناصر سازنده پروتئین هستند و حدود ۲۰۰ برابر شیرین تر از قند است.آسپارتام متشکل از اسیدهای آمینه آسپارتیک اسید و فنیل آلانین است.هنگام بلع، به اسیدهای آمینه و مقدار کمی متانول تجزیه می شود، ترکیبی که به طور طبیعی در غذاهایی مانند میوه ها و سبزیجات یافت می شود.
درست مانند قند، آسپارتام حاوی ۴ کالری در هر گرم است. با این حال، از آنجا که آسپارتام بسیار شیرین تر از قند است، مواد غذایی و نوشیدنی بسیار کمی برای مطابقت با شیرینی حاصل از شکر مورد نیاز است.این باعث می شود کالری حاصل از آسپارتام در هر وعده بسیار کم شود.
آسپارتام ترکیبی از دو اسید آمینه است – اسید آسپارتیک و فنیل آلانین. از آنجا که در اصل نیمی از فنیل آلانین است، افرادی که بیماری ژنتیکی فنیل کتونوریا (PKU) دارند و نمی توانند فنیل آلانین را متابولیزه کنند به طور معمول باید از نوشیدنی های رژیمی و سایر محصولات حاوی آسپارتام پرهیز کنند.
در سال ۱۹۶۵ بود که یک شیمی دان هنگام ایجاد دارویی برای زخم، به طور تصادفی با شیرین کننده کم کالری آسپارتام، برخورد کرد. این کشف تصادفی برای مدتی با شور و شوق روبرو شد، به ویژه توسط متخصصان بهداشت و بیمارانی که با بیماری های مرتبط با قند مانند دیابت و چاقی روبرو بودند.به عنوان یک شیرین کننده، آسپارتام می تواند یک ترکیب در قرص هایی باشد که قرار است به منظور دستیابی به میزان متابولیسم دارو در نظر گرفته شود.
به عنوان مثال، برای به حداکثر رساندن فواید تسکین دهنده درد مسکن، این دارو ممکن است به صورت جویدنی باشد. اینها متداول ترین دلایلی است که بعضی از داروها با آسپارتام فرموله می شوند.داروهایی که حاوی آسپارتام هستند، همیشه با برچسبی همراه نیستند که چنین چیزی را نوشته باشد.
در حقیقت، در بیشتر موارد روی برچسب داروها واژه فنیل آلانین جایگزین، آسپارتام در داروها شده است.بنابراین، هر برچسب دارویی که فنیل آلانین را به عنوان یک ماده تشکیل دهنده نشان دهد، دارو حاوی آسپارتام است.
اگرچه آسپارتام از نظر فنی یک دارو محسوب می شود، اما طیف وسیعی از داروهای تجویزی وجود دارد که از آنتی بیوتیک گرفته تا داروی پیوند، آن را به عنوان یک ماده افزودنی ذکر می کنند.
آسپارتام در داروهای زیر موجود است:
امروزه داروهای غیر نسخه ای بیشتر از نسخه های دارویی حاوی آسپارتام در بازار به فروش می رسد، به ویژه آنهایی که برای کودکان تهیه شده اند.
بیش از ۵۰۰۰ دارو، غذا و نوشیدنی حاوی آسپارتام وجود دارد و امروزه بیش از ۹۲ علائم مختلف با مسمومیت با آسپارتام همراه است.
آسپارتام یک دیپپتید مصنوعی است که اغلب به عنوان شیرین کننده مصنوعی استفاده می شود. مصرف زیاد آسپارتام و متابولیت های آن ممکن است تعادل اکسیدان و آنتی اکسیدان را تغییر داده و استرس اکسیداتیو ایجاد کند.
آسپارتام مانند یک عامل استرس زا شیمیایی سطح کورتیزول پلاسما را بالا می برد و رادیکال های آزاد تولید می کند، به یکپارچگی غشای سلول آسیب می زند و منجر به التهاب سیستمیک می شود. سطح بالای کورتیزول و رادیکال های آزاد اضافی منجر به اثرات سوverse بر سلامت عصبی رفتاری می شود. مصرف دوزهای زیاد آسپارتام می تواند باعث افزایش فنیل آلانین و اسید آسپارتیک در مغز شود.
این ترکیبات مانع سنتز و ترشح کننده های عصبی دوپامین، نوراپی نفرین و سروتونین، تنظیم کننده های فعالیت نوروفیزیولوژیک می شوند. افزایش غلظت فنیل آلانین در پلاسما سمیت عصبی است و به طور جدی بر افرادی که از فنیل کتونوریا رنج می برند تأثیر می گذارد.