فواید و مضرات سیترات سدیم

فواید و مضرات سیترات سدیم

مانند هر ماده دیگر، در این محصول دیده می شود. سیترات سدیم با مخلوط کردن اسید سیتریک با هیدروکسید سدیم یا برخی دیگر از نمک های سدیم بدست می آید. بنابراین سدیم سیترات براساس تعریف، نوعی نمک است. فواید و مضرات سیترات سدیم در میگو (و در بسیاری از غذاهای دیگر) به عنوان نگهدارنده مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده با حفظ برخی از باکتری ها (به خصوص باکتری های گرم منفی) و همچنین به حفظ رنگ طبیعی یک ماده غذایی در حفظ مواد غذایی کمک می کند.

سیترات سدیم از سه طریق وارد و جذب بدن می شود

وجود آن در مواد غذایی و آشامیدنی

جذب از طریق داروها

وجود آن در لوازم آرایشی و محصولات مراقبت از پوست و مو

فواید سیترات سدیم

کاربردهای گسترده ای در مواد غذایی دارد. از فواید و مضرات سیترات سدیم به عنوان نمک ترش شناخته می شود و بیشتر به عنوان یک افزودنی غذایی، معمولاً برای طعم دهنده یا به عنوان نگهدارنده مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده به طعم شور و طعم ترش سودا می بخشد. باعث کاهش اسیدیته غذاها می شود، بنابراین امکان ترکیب با ترکیبات بسیار اسیدی را فراهم می کند. سیترات سدیم همچنین به عنوان یک آنتی اکسیدان در مواد غذایی و همچنین یک ماده جداکننده استفاده می شود. به راحتی حل می شود و فوراً عمل می کند. در مواد غذایی به مقدارکم استفاده می شود. این مقدار در بدن عوارض خاصی ایجاد نمی کند.

فواید سیترات سدیم در داروها

اسید سیتریک و سدیم سیترات هر دو عامل قلیایی هستند که باعث کاهش اسید ادرار می شوند. این به جلوگیری از انواع خاصی از سنگ کلیه کمک می کند. از فواید و مضرات سدیم سیترات میتوان به مطالب زیر اشاره کرد

از ترکیب اسید سیتریک و سدیم سیترات برای جلوگیری از نقرس یا سنگ کلیه یا اسیدوز متابولیک در افراد دارای مشکلات کلیوی استفاده می شود. این اثر به کلیه ها کمک می کند تا از اسید اوریک خلاص شوند و از این طریق به جلوگیری از نقرس و سنگ کلیه کمک می کند.

یکی از فواید سیترات سدیم ممکن است از طریق یک مکانیسم تاکنون ناشناخته اثر ضد انعقادی داشته باشد پایه ای ضعیف دارد و به همین دلیل با اسید هیدروکلریک موجود در معده برای افزایش pH واکنش نشان می دهد.

 غلظت نهایی سیترات در ترکیبات خون در محصولات پلاسما بالاترین است. به طور معمول کبد به سرعت متابولیسم سیترات ترانسفوزیون را متابولیزه می کند.

واکنش سدیم سیترات در بدن

از فواید و مضرات سیترات سدیم میتوان گفت نمک سدیم اسید سیتریک است، به این معنی که می تواند به عنوان یک منبع قلیایی در بدن عمل کند. اگرچه همه داروهای حاوی سدیم سیترات دارای اسید سیتریک نیستند، اما این داروها برای ایجاد pH خاص طراحی شده اند. سطح ادرار معمولی معمولاً از pH 4 تا pH 8 است. هرچه تعداد ادرار شما پایین تر باشد، اسیدی تر می شود. پزشک شما می تواند اسیدیته ادرار شما را از طریق آزمایش ادرار که در آن pH اندازه گیری می شود، تعیین کند. از ترکیب اسید سیتریک و سدیم سیترات pH به حد طبیعی مطلوب می رسد.هنگامی که سدیم سیترات مصرف می کنید، در بدن شما حرکت می کند. هنگامی که به کبد شما رسید، به بی کربنات تبدیل می شود، یک شکل قابل استفاده آن در بدن است. این به تغییر pH ادرار شما از اسیدی به حالت بهتر کمک می کند. با کاهش اسیدیته دستگاه ادراری، می توانید علائم را کاهش دهید. سیترات می تواند با مواد اسیدی موجود در کلیه های شما متصل شود تا از تشکیل سنگ های اگزالات کلسیم جلوگیری کند.

مضرات سیترات سدیم

سیترات سدیم یک ماده طبیعی نیست. از فواید و مضرات سدیم سیترات می توان گفت به طور موثر اسیدیته را در بدن کاهش دهد، ممکن است بر سطح پتاسیم در بدن شما تأثیر بگذارد. افزایش پتاسیم می تواند عوارض جانبی ایجاد کند. این موارد شامل ضعف، بی حسی و احساس سرگیجه است. همچنین ممکن است در نتیجه مصرف سدیم سیترات اسهال را تجربه کنید.

ممکن است یک تعامل منفی ایجاد شود: از آنجا که سیترات سدیم تعادل pH دستگاه ادراری شما را تغییر می دهد، در صورت داشتن شرایط پزشکی خاص ممکن است به خوبی تعامل نداشته باشد. این شرایط شامل هیپرکالمی است که باعث می شود پتاسیم اضافی در خون ایجاد شود. اگر دچار کمبود آب حاد هستید، در رژیم غذایی محدود سدیم قرار دارید یا به بیماری آدیسون مبتلا هستید، باید از مصرف سدیم سیترات نیز خودداری کنید.

مضرات سیترات سدیم در مصارف دارویی

از فواید و مضرات سدیم سیترات میتوان به این اشاره کرد که ممکن است مصرف دارو عوارض جانبی بسیار بد و گاه کشنده داشته باشد. در صورت بروز هر یک از علائم زیر که ممکن است مربوط به یک عارضه جانبی بسیار بد باشد، فوراً به پزشک خود بگویید.

  • واکنش آلرژیک مانند بثورات، خارش، پوستی قرمز، متورم، تاول زده، خس خس سینه، سفتی در قفسه سینه یا گلو، بلع یا صحبت کردن مشکل، تورم دهان، صورت، لب ها، زبان یا گلو.
  • معده بسیار ناراحت، تورم شکم و درد آن، مدفوع سیاه و خونی
  • در مواردی مصرف دارویی سیترات سدیم، به دلیل داشتن سدیم می تواند باعث افزایش فشارخون شود.

اسید سیتریک و سدیم سیترات در موارد دارویی، باید بعد از غذا و مایعات زیاد مصرف شود تا از عوارض معده یا روده جلوگیری شود

مضرات مصرف سیترات سدیم در دوران بارداری

  • مواد مغذی: اگر استفراغ و حالت تهوع بعد از مصرف بیش از حد سیترات سدیم در بدن شما بماند، بدن شما شروع به از دست دادن مواد مغذی اصلی مورد نیاز برای رشد سالم جنین خواهد کرد.
  • احتباس آب :نمک های موجود در سدیم سیترات باعث احتباس آب در بدن می شوند. احتباس آب یکی از مهمترین مشکلات دوران بارداری است و سدیم سیترات این مشکل را بیشتر می کند. بنابراین، در صورت مشاهده چنین علامتی، سریعاً به پزشک متخصص خود مراجعه کنید.
  • فشار خون بالا: اگر در دوران بارداری بیش از حد سدیم مصرف کنید، منجر به فشار خون بالا می شود. چنین شرایطی برای شما و همچنین نوزاد متولد نشده مضر است. فشار خون بالا در دوران بارداری می تواند باعث سقط جنین یا زایمان زودرس شود.

نکته: این ماده از نظر زیست محیطی، سمیت سیستم ارگان های بدن، پایداری و تجمع زیستی ایمن است.

نتیجه گیری

این مقاله فواید و مضرات سیترات سدیم را توضیح می دهد. سیترات سدیم فوایدی مانند یک آنتی اکسیدان و ماده جداکننده، باعث کاهش سطح اسید ادرار و کاهش سنگ کلیه، اثر ضد انعقادی دارد.

از مضرات سیترات می توان به بالابردن فشار خون، بالا رفتن پتاسیم در خون، عوارض جانبی آن در داروها مانند ضعف، سرگیجه اشاره کرد.

در دوران بارداری مصرف آن مشکلی ایجاد نمی کند. اما در صورت دیده شدن علائمی مانند احتباس آب، فشار خون بالا به پزشک مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *