بررسی فواید و مضرات لسیتین : فواید لسیتین در سلامتی غیر قابل انکار است. در گروهی از مواد چرب موجود در بافت های گیاهی و حیوانی است. برای عملکرد بیولوژیکی بدن مناسب و ضروری است. اگرچه لسیتین به طور طبیعی در بسیاری از غذاها وجود دارد اما مکمل های آن معمولاً از تخم مرغ، سویا یا تخمه آفتابگردان حاصل می شوند. لسیتین همچنین از چربی های کلزا، پنبه و یا حیوانات به دست می آید.
سویا یک منبع مقرون به صرفه از لسیتین است. مواد شیمیایی از جمله استون و هگزان برای استخراج لسیتین از روغن سویا استفاده می شود.
با این حال، لسیتین حاصل از روغن آفتابگردان به طور فزاینده ای رایج تر است. زیرا فرآیند استخراج به طور معمول نرمتر و ملایم تر است و با فشار دادن سرد و نه با حلال های شیمیایی انجام می شود.
لسیتین طبیعی در زرده تخم مرغ، شیر، مغز حیوانات، سویا، ذرت، پنبه و آفتابگردان وجود دارد.
فواید مکمل های لسیتین این است که می توانند برای درمان کلسترول بالا و مشکلات گوارشی استفاده شوند.
یکی از مؤلفه های اصلی لسیتین، فسفاتیدیل کولین (PC)است که مسئول برخی از فواید سلامتی لسیتین می باشد.
فرم تجاری لسیتین معمولاً در تهیه غذا، مواد آرایشی و داروها مورد استفاده قرار می گیرد، زیرا ماندگاری محصولات طولانی تر می شود و به عنوان امولسیفایر نیز عمل می کند.
لسیتین پس از تبدیل به استیل کولین در انتقال دهنده های عصبی به عنوان یک ماده ضروری برای سلامت و فرآیندهای ترمیم مغز مناسب است. در صورت نبود استیل کولین بیماری ایجاد می شود که می تواند باعث کاهش افت شناختی شود و بیماری های عصبی مانند پارکینسون و آلزایمر به وجود می آید.
این ترکیب با محافظت از بدن در برابر التهاب و عفونت های غیرضروری به افزایش سلامت متابولیک و عروقی کمک می کند. مکمل روزانه لسیتین فعالیت ماکروفاژ را ۲۹ درصد افزایش می دهد. ماکروفاژها گلبول های سفید خون هستند که در آن میکروب ها، سلول های سرطانی و سایر مواد خارجی موجود در بدن را درگیر می کنند. همچنین تعداد سلول های کشنده طبیعی به نام لنفوسیت ها که برای سیستم ایمنی بدن بسیار حیاتی است، با مصرف مکمل لسیتین افزایش می یابد.
لسیتین با پایین آوردن پلاک در رگ های خونی و شریان ها و کاهش احتمال حمله قلبی، آترواسکلروز و سکته مغزی به تقویت سطح کلسترول کمک می کند. کلسترول بالا منجر به بسیاری از مشکلات قلبی مانند حمله قلبی می شود. لسیتین باعث تولید کلسترول خوب کبد می شود که اشکال دیگر کلسترول بدن را از بین می برد و مقادیر کافی آن از سکته مغزی و حمله قلبی محافظت می کند. یک رژیم غذایی سرشار از لسیتین ممکن است کلسترول HDL خوب را افزایش و کلسترول بد LDL را کاهش دهد.
فسفولیپیدها از نظر طبیعی آنتی اکسیدان هستند و از اثرات منفی رادیکال های آزاد در بدن از جمله پوست جلوگیری می کنند. مقادیر کافی لسیتین می تواند از لکه های سنی و چین و چروک جلوگیری کند.
بیماری کبد کلستاتیک کند شدن جریان صفرا به دلیل مجاری صفراوی آسیب دیده یا ملتهب است. در رژیم غذایی با مکمل لسیتین، آسیب کبدی کمتری اتفاق می افتد. افرادی که کمبود کولین دارند بیشتر مستعد آسیب کبدی و نارسایی کبد هستند. کولین موجود در لسیتین ابتدا در کبد شکسته می شود، جایی که به جذب چربی ها کمک می کند.
کبد صفرا تولید می کند. کیسه صفرا آن را برای هضم چربی های رژیمی مانند کلسترول ذخیره می کند. هنگامی که سطح صفرا خیلی زیاد است، نمک های صفراوی می توانند با هضم غشای سلول چربی آنها به سلول ها آسیب وارد کنند. فواید لسیتین در این مورد ممکن است سطح نمک صفراوی را به هم وصل کرده و کاهش دهد و از سلول ها در برابر آسیب محافظت می کند.
فسفولیپید می تواند گردش خون را ارتقا بخشد و سلامت قلب و عروق را تقویت کند که می تواند باعث افزایش قدرت چربی و فشار جنسی در مردان شود.
لسیتین ها به عنوان یک امولسیون کننده و افزودنی در غذاها استفاده می شوند و به منظور تقویت عملکرد دستگاه گوارش با جذب مواد مغذی توسط روده های کوچک کمک می کنند.
فعالیت امولسیون کننده لسیتین باعث بهبود مخاط در روده می شود و از پوشش دستگاه گوارش محافظت می کند. این ممکن است به این دلیل باشد که لسیتین حاوی فسفاتیدیل کولین (PC) است که همچنین یک جزء مخاطی است.
لسیتین دارای فسفولیپید معروف به فسفاتیدیلینوزیتول است که یک ترکیب طبیعی است که به طور موثر اختلال هراس را درمان می کند.
لسیتین باعث تقویت مقاومت بدن در برابر استرس می شود
فسفاتیدیل کولین مشتق لسیتین ۷۰٪ از کل چربی های موجود در لایه مخاطی را پوشش می دهد که سطح داخلی روده را تشکیل می دهد. این لایه به عنوان مانع محافظتی در جلوگیری از باکتری های دستگاه گوارش عمل می کند.
لسیتین قادر است چربی ها را امولسیون کند، یعنی می تواند وارد سلول های چربی بدن شود و چربی های بدن را تجزیه کند. می تواند به عنوان بخشی از کاهش وزن با مکانیسم های مختلف استفاده شود. در تجزیه چربی های خون و رژیم های غذایی به مولکول های کوچکتر کمک کند. شکستن چربی های رژیمی یا خون در اسیدهای چرب ضروری است. از اسیدهای چرب به عنوان سوخت انرژی استفاده کند تا چربی ها را در بافت چربی ذخیره کند.
لسیتین ممکن است به عنوان یک اقدام پیشگیرانه برای زنانی که در مجاری شیر گرفتگی دارند، تجویز شود.
برخی از خانم هایی که شیرده هستند ممکن است گرفتگی مجاری شیر را تجربه کنند، جایی که شیر مادر به طور صحیح از مجرای جریان نمی یابد. این وضعیت دردناک است و تغذیه با شیر مادر را دشوارتر می کند.
این بیماری همچنین می تواند منجر به ایجاد ورم پستان، عفونت در بافت پستان شود که تقریبا ۱۰ درصد زنان دچار این عارضه می شوند .
برای کمک به جلوگیری از ورم پستان، افرادی که مجاری شیر مکرر مسدود شده را تجربه می کنند، روزانه چهار بار از لسیتین استفاده کنند.
لسیتین عوارض جانبی بد زیادی برای مصرف ندارد.
بهتر است قبل از مصرف فرم مکمل لسیتین، آن را از منابع غذایی مانند: گوشت قرمز، غذای دریایی، تخم مرغ، سبزیجات سبز پخته شده مانند جوانه بروکسل و کلم بروکلی، حبوبات مانند سویا، لوبیا و لوبیای سیاه دریافت کنید.
مقدار مصرف
دوز مناسب هر مکمل، از جمله لسیتین، به عوامل متعددی بستگی دارد. از جمله: وضعیت کلی سلامت فرد سن.
شواهد علمی کافی برای اثبات مقدار دوز ایمنی لسیتین برای هر یک از شرایط مختلف وجود ندارد.
صرف نظر از اینکه یک محصول طبیعی است، لزوماً به معنای ایمن بودن آن نیست. بسیاری از مکمل های دارویی دارای عوارض جانبی خطرناکی هستند، بنابراین همیشه در مورد دوز بی خطر و موثر قبل از مصرف لسیتین با پزشک یا سایر ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی مشورت کنید. به عنوان یک قاعده کلی، دوز نباید بیش از ۵۰۰۰ میلی گرم در روز باشد.