آیا لسیتین در دوران بارداری باید مصرف شود؟

مصرف لیستین در دوران بارداری

لسیتین حاوی ترکیبات متنوعی از جمله اسیدهای چرب، تری گلیسیریدها و کربوهیدراتها است. یکی از مؤلفه های اصلی غشای سلولی، فسفاتیدیل کولین، خواص دارویی لسیتین است. لسیتین به کولین تقسیم می شود که توسط بدن برای تولید استیل کولین، یک ماده شیمیایی لازم برای عملکرد مناسب مغز، تجزیه می شود. به طور طبیعی در غذاهای سرشار از پروتئین مانند سویا، تخم مرغ، لبنیات و گوشت موجود است. لسیتین از محصولات سویا برای ایجاد مکمل های غذایی تولید می شود.

زنان در دوران بارداری و شیردهی، باید غذاهایی مصرف کنند که حاوی مقادیر کافی کولین باشد. مادر مقادیر زیادی کولین را در سراسر جفت به جنین تحویل می دهد و پس از تولد مقدار زیادی کولین موجود در شیر را به شیرخوار تحویل می دهد. مصرف کافی کولین در رژیم غذایی ممکن است برای نتیجه مطلوب جنین (نقص هنگام تولد، رشد مغزی) و برای عملکرد کبد و جفت مادر مهم باشد. مکمل های ویتامین قبل از تولد حاوی منبع کافی کولین نیست. برای خانم هایی که غذاهای حاوی شیر، گوشت، تخم مرغ یا سایر غذاهای سرشار از کولین نمی خورند، باید یک مکمل رژیم غذایی در نظر گرفت. مصرف لسیتین در دوران بارداری بی ضرر است. طبق گفته اکثر پزشکان، مصرف لسیتین تا ۵۰۰۰ میلی گرم در سطح روزانه بی خطر است. میزان توصیه شده روزانه ۱۲۰۰ میلی گرم است.

فروش لیستین

مصرف لسیتین در دوران بارداری 

لسیتین یک فسفولیپید است که توسط روغن سویا در طی فرآیند صمغ زدایی رسوب می‌کند. لسیتین مورد نیاز برای رشد مغز جنین بیشتر از لسیتین مورد نیاز برای رشد بافت‌های دیگر است. مکمل لسیتین منظم  باعث می‌شود که اعصاب مغز به موقع مکمل غذایی دریافت کنند، وضعیت کار سالم را حفظ کنند، به رفع خستگی، تحریک سلول‌های مغزی، بهبود تحریک‌پذیری و بی‌خوابی ناشی از تنش عصبی کمک کنند. 

فواید مصرف لسیتین در افراد مختلف 

لسیتین یک ماده مکمل مفید است که افراد مختلف می‌توانند از آن استفاده کنند. مقداری از لسیتین مورد نیاز بدن توسط تغذیه تامین می‌شود اما در برخی موارد مانند بارداری نیاز بدن به دریافت این ماده بیشتر است. از فواید کلی مصرف این مکمل در همه افراد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  1. افزایش میزان چربی مفید بدن(HDL) 
  1. بهبود کارکرد مغز 
  1. تقویت پوست و بهبود شرایط آن 
  1. کنترل کلسترول 
  1. جلوگیری از بیماری‌های قلبی 

تاثیرات جانبی مصرف لسیتین 

مصرف منظم و همه روزه لسیتین ممکن است خانم‌های باردار را با چند عوارض جانبی مانند استفراغ، اسهال، سردرد، مشکلات گوارشی یا افزایش وزن مواجه کند. همچنین این مکمل ممکن است باعث ایجاد یک واکنش آلرژیک در بدن مادر شود که فشار خود او را کم کرده و سطح اکسیژن رحم را پایین بیاورد. بنابراین اگر از این مکمل غذایی استفاده میکنید، حواستان به علائم بدنتان باشد. اگر با کهیر، تنگی نفس یا بسته شدن گلو مواجه شدی، سریعا به دنبال مراقب‌های پزشکی باشید. 

با وجود اثرات جانبی لسیتین، اما فواید و تاثیرات مثبت آن در دوران بارداری بیشتر از مضرات آن است. با دکتر خود مشورت کنید و در صورت رضایت ایشان، با خیال راحت مکمل خود را مصرف کنید. یادتان باشد که اگر به تخم مرغ یا سویا حساسیت دارید، ممکن است بدنتان به مکمل‌های لسیتین نیز حساس باشد، بنابراین قبل از مصرف حتما از عدم وجود آلرژی به این ماده مطمئن شوید. 

آنچه باید در مورد مصرف لسیتین در دوران بارداری بدانید 

نکات زیر توضیح می‌دهد که چگونه مصرف لسیتین در بارداری بی‌خطر است: 

لسیتین مشتق شده از آفتابگردان، به عنوان یک منبع لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) عمل می‌کند. HDL  در کاهش کلسترول و خطر ابتلا به بیماری‌های مرتبط با قلب کمک می‌کند، بنابراین بیشتر افراد از آن به عنوان مکمل استفاده می‌کنند. لسیتین مشتقی از فسفاتیدیل کولین است که به عنوان یک مؤلفه مهم در غشای پلاسما عمل می‌کند. به شکل‌گیری غشاء و ترمیم سلول‌های جنین کمک می‌کند. 

وارد کننده لسیتین

گذشته از تأثیرات رشدی لسیتین، این مکمل به شکل‌گیری استیل کولین نیز کمک می‌کند. در حقیقت استیل کولین در عملکرد صحیح مغز نقش اساسی دارد. بنابراین مصرف معقول لسیتین ضروری است. این ماده تضمین می‌کند که کودک شما از هرگونه بیماری رشدی رنج نمی‌برد زیرا خطر ناتوانی‌های مادرزادی را کاهش می‌دهد. همچنین لسیتین عملکرد سالم کبد و جفت را تقویت می‌کند. 

در سه ماهه سوم، تعداد قابل توجهی از تغییرات رشدی در بدن جنین رخ می‌دهد. این تغییرات شامل: 

•  رشد سریع مغز 

• تجمع چربی‌ها در بدن 

• تشکیل کانی استخوان و دندان 

در هفته‌های آخر بارداری، رشد سریع مغز جنین اتفاق می‌افتد. مصرف لسیتین نباید در سه ماهه سوم فرق کند. گفته می‌شود کولین در سه ماهه سوم باید بیش از حد مصرف شود زیرا این ماده یک جزء مهم استیل کولین است. محققان نشان می‌دهند کودکانی که مادرانشان میزان مصرف کولین را محدود می‌کنند، در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های مرتبط با مغز بیشتری هستند . مکمل کولین در سه ماهه سوم سرعت پردازش اطلاعات نوزادان را بهبود می‌بخشد. 

مقدار مصرف لسیتین در افراد مختلف 

مصرف لسیتین با توجه به شرایط سلامتی آن‌ها در افراد متفاوت است. به عنوان مثال مقدار لسیتین در شخصی که از بیماری‌های کبدی رنج می‌برد، باید ۳۵۰ تا ۵۰۰ میلی گرم و سه بار در روز باشد. مصرف آن را می‌توان تا ۹۰۰ میلی گرم، سه بار در روز در بیماران کلسترولی افزایش داد. زنان باردار می‌توانند حدود ۷۰۰ میلی گرم در روز مصرف کنند. همچنین افراد بزرگسال در شرایط معمولی میتوانند روزانه ۲۰-۳۰ گرم لسیتین دریافت کنند اما آن‌ها هم بهتر است قبل مصرف با دکتر مشورت داشته باشند. 

لسیتین و تغذیه با شیر مادر 

پزشکان معمولاً به خانم‌ها توصیه می‌کنند که رژیم غذایی خود را برای لسیتین افزایش دهند، زیرا باعث کاهش چسبندگی مجاری شیر در سینه‌های آن‌ها می‌شود. هرچند تحقیقات موجود بیشترین فایده لسیتین را مربوط به دوران اولیه بارداری و رشد جنین می‌دانند، اما نشانه‌های تاثیر مثبت این ماده مفید در دوران شیردهی هم نمایان است. 

نتیجه‌گیری 

با این که تقریبا همه پزشکان بر نیاز مادران باردار به استفاده از لسیتین آگاه هستند، اما در دوران بارداری همیشه قبل از استفاده از هر نوع مکمل رژیم غذایی، با ماما یا متخصص زنان خود مشورت کنید. لسیتین به رشد صحیح فرزند شما کمک می‌کند و میزان بیماری‌های نوزاد پس از تولد را کاهش می‌دهد. این ماده مفید می‌تواند  در دوران شیردهی هم به کمک شما بیاید و شیر دادن به نوزاد را آسان‌تر کند. اگر سوالی در رابطه با این مکمل غذایی دارید، حتما از ما بپرسید. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *