عوارض آسپارتام

مضررات Aspartame

آسپارتام یکی از محبوب ترین شیرین کننده های مصنوعی موجود در بازار است. بسیاری از مخالفان ادعا کرده اند که آسپارتام در واقع برای سلامتی شما مضر است. همچنین ادعاهایی در مورد پیامدهای طولانی مدت مصرف آسپارتام وجود دارد. متأسفانه، در حالی که آزمایشات گسترده ای در مورد آسپارتام انجام شده است، در مورد “مضر بودن” آسپارتام برای شما اتفاق نظر وجود ندارد.

نام تجاری آسپارتام

آسپارتام با نام تجاری NutraSweet و Equal به فروش می رسد. همچنین از آن به طور گسترده ای در محصولات بسته بندی شده استفاده می شود – خصوصاً مواردی که با عنوان “رژیم های غذایی” برچسب گذاری شده اند. مواد تشکیل دهنده آسپارتام اسید آسپارتیک و فنیل آلانین است.

فروش آسپارتام

هر دو به طور طبیعی اسیدهای آمینه هستند. اسید آسپارتیک توسط بدن شما تولید می شود و فنیل آلانین یک اسید آمینه ضروری است که از غذا دریافت می کنید. وقتی بدن شما آسپارتام را پردازش می کند، بخشی از آن به متانول تجزیه می شود. مصرف میوه، آب میوه، نوشیدنی های تخمیر شده و برخی از سبزیجات نیز باعث تولید متانول می شوند. از سال ۲۰۱۴، آسپارتام بزرگترین منبع متانول در رژیم غذایی آمریکایی ها بود. متانول در مقادیر زیاد سمی است، اما مقادیر کمتری نیز ممکن است نگران کننده باشد زیرا به دلیل افزایش جذب، با متانول آزاد ترکیب شود. متانول آزاد در برخی غذاها وجود دارد و همچنین با گرم شدن آسپارتام ایجاد می شود.

عوارض جانبی آسپارتام

طبق انجمن سرطان آمریکا، آسپارتام تقریباً ۲۰۰ برابر شیرین تر از قند است. بنابراین فقط مقدار بسیار کمی لازم است تا طعم شیرین به غذا و نوشیدنی بدهد. توصیه های دریافتی روزانه (ADI) FDA و EFSA عبارتند از:

• ۵۰ میلی گرم در هر کیلوگرم وزن بدن (FDA)

• ۴۰ میلی گرم در هر کیلوگرم وزن بدن (EFSA)

یک قوطی نوشابه رژیمی حاوی حدود ۱۸۵ میلی گرم آسپارتام است. یک فرد ۱۵۰ پوندی (۶۸ کیلوگرمی) باید بیش از ۱۸ قوطی نوشابه در روز بنوشد. با این حال، افرادی که به بیماری فنیل کتونوری (PKU) مبتلا هستند نباید از آسپارتام استفاده کنند. افرادی که برای اسکیزوفرنی دارو مصرف می کنند نیز باید از آسپارتام خودداری کنند.

فنیل کتونوری

افراد مبتلا به PKU در خون بیش از حد فنیل آلانین دارند. فنیل آلانین یک اسید آمینه ضروری است که در منابع پروتئینی مانند گوشت، ماهی، تخم مرغ و محصولات لبنی یافت می شود. همچنین یکی از دو ماده تشکیل دهنده آسپارتام است. افراد مبتلا به این بیماری قادر به پردازش صحیح فنیل آلانین نیستند. در صورت ابتلا به این بیماری، مصرف آسپارتام بسیار سمی است.

توجه: بین آسپارتام و بسیاری از بیماری ها ارتباط وجود دارد، از جمله:

• سرطان

• تشنج

• سردرد

• افسردگی

• اختلال بیش فعالی و نقص توجه (ADHD)

• سرگیجه

• افزایش وزن

• نقائص هنگام تولد

• بیماری آلزایمر

اثرات آسپارتام بر دیابت و کاهش وزن

وقتی نوبت به دیابت و کاهش وزن می رسد، یکی از اولین اقداماتی که بسیاری از افراد انجام می دهند، کاهش کالری خالی از رژیم های غذایی است. این اغلب شامل شکر است. هنگام بررسی دیابت و چاقی، آسپارتام موافقان و مخالفانی دارد. شیرین کننده های مصنوعی ممکن است برای مبتلایان به دیابت مفید باشد. این تحقیق لزوما به این معنی نیست که آسپارتام بهترین شیرین کننده انتخابی است – ابتدا باید از پزشک خود بپرسید. شیرین کننده ها همچنین ممکن است به کاهش وزن کمک کنند، اما این فقط در صورتی است که قبل از لاغر کردن، مقدار زیادی محصول حاوی قند مصرف کنید. تغییر حالت از محصولات شیرین به محصولات حاوی شیرین کننده های مصنوعی نیز ممکن است خطر ایجاد حفره و پوسیدگی دندان را کاهش دهد.

عوارض آسپارتام بر تغییرات خلق و خوی

تغییرات خلق و خوی

آیا آسپارتام می تواند خطر ابتلا به اختلالات خلقی مانند افسردگی را افزایش دهد؟ در یک مطالعه قدیمی، دانشمندان دریافتند که به نظر می رسد آسپارتام علائم را در افرادی که سابقه افسردگی دارند افزایش می دهد، اما در افرادی که چنین سابقه ای ندارند، افزایش نمی یابد.

مطالعه ۲۰۱۴ در مورد بزرگسالان سالم نتایج مشابهی را نشان داد. وقتی شرکت کنندگان از یک رژیم غذایی با آسپارتام بالا استفاده کردند، تحریک پذیری و افسردگی بیشتری داشتند.

در سال ۲۰۱۷، برخی از محققان مطالعات مربوط به ارتباط بین آسپارتام و جنبه های سلامت عصبی رفتار را بررسی کردند، از جمله:

• سردرد

• میگرن

• حالات تحریک پذیر

• اضطراب

• افسردگی

• بیخوابی

آن ها اظهار داشتند که فنیل آلانین موجود در آسپارتام ممکن است از تولید و آزاد سازی انتقال دهنده های عصبی “احساس خوب” از بدن مانند سروتونین و دوپامین جلوگیری کند. آنها همچنین پیشنهاد کردند که آسپارتام ممکن است به استرس اکسیداتیو و ترشح کورتیزول کمک کند.

آیا آسپارتام بر کنترل قند خون تأثیر می گذارد؟

بسیاری از مطالعات نشان می دهند که آسپارتام بر سطح قند خون تاثیر نمی‌گذارد. از آنجا که ۲۲۰ برابر شیرین تر از شکر است، مقدار آسپارتام مورد نیاز برای یک بار مصرف بسیار ناچیز است. با این حال، افراد دیابتی باید در مورد غذا و نوشیدنی هایی که مصرف می کنند محتاط باشند.

آیا آسپارتام باعث سرطان می شود؟

شایعات و نگرانی ها در مورد آسپارتام باعث ایجاد تعدادی از مشکلات سلامتی، از جمله سرطان، سالهاست که وجود دارد.

برخی از نگرانی های مربوط به سرطان ناشی از نتایج مطالعات انجام شده بر روی موش ها توسط گروهی از محققان ایتالیایی است که نشان می دهد آسپارتام ممکن است خطر برخی سرطان های مرتبط با خون (لوسمی ها و لنفوم ها) را افزایش دهد.

با این حال، بررسی های بعدی داده های این مطالعات، این نتایج را زیر سوال برده است. نتایج مطالعات اپیدمیولوژیک (مطالعات گروه های مختلف) در مورد ارتباط احتمالی بین آسپارتام و سرطان (از جمله سرطان های مرتبط با خون) ثابت نبوده است.

بنابراین هیچ گزارشی به طور قطعی اثبات نکرده که آسپارتام باعث سرطان در انسان می‌شود.

آیا می توان از مصرف آسپارتام جلوگیری کرد؟

آسپارتام به طور قطعی با هیچ مشکل خاصی در سلامتی مرتبط نبوده است، به غیر از افراد مبتلا به فنیل کتونوریا (PKU). این یک اختلال ژنتیکی نادر است (در بدو تولد وجود دارد) که بدن نمی تواند فنیل آلانین، اسید آمینه موجود در بسیاری از غذاها (و در آسپارتام) را تجزیه کند.

به همین دلیل است که هر محصولی (از جمله داروها) حاوی آسپارتام باید دارای هشدار “PHENYLKETONURICS: حاوی فنیل آلانین” باشد.

برای سایر افرادی که می خواهند از آسپارتام اجتناب کنند، ساده ترین راه برای این کار این است که به دنبال همین هشدار باشند، یا قبل از خرید یا خوردن غذاها یا نوشیدنی ها، برچسب های مواد تشکیل دهنده را بررسی کنند. اگر آسپارتام در محصول موجود باشد، در لیست قرار می گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *