استفاده از اسید سیتریک درصنایع مختلف

استفاده از اسید سیتریک درصنایع مختلف

با توجه به واحدهای تولید بیوتکنولوژیکی جدید که عمدتاً در چین واقع شده‌اند، عرضه جهانی اسید سیتریک در طول دو دهه گذشته از کمتر از ۰٫۵ به بیش از ۲ میلیون تن افزایش یافته و به بزرگترین ماده شیمیایی بدست آمده از طریق تخمیر زیست توده و پرکاربردترین ماده آلی تبدیل شده است.

اسید سیتریک (۲-هیدروکسی-۱،۲،۳-پروپانتری کربوکسیلیک اسید، C6H8O7) یک اسید کننده، نگهدارنده، امولسیفایر، طعم دهنده، جدا کننده و عامل بافر است که به طور گسترده در بسیاری از صنایع به ویژه در صنایع غذایی، نوشیدنی، دارویی، مواد غذایی و محصولات آرایشی استفاده می شود. اسید سیتریک برای اولین بار از آب لیمو متبلور شد و بر این اساس توسط Scheele در سوئد در سال ۱۷۸۴ نامگذاری شد. به دلیل خواص فیزیکی و شیمیایی قابل توجه و طبیعت بی خطر زیست محیطی، استفاده از اسید سیتریک در چندین بخش صنعتی به سرعت در طول قرن نوزدهم افزایش یافت.

استفاده از اسید سیتریک در صنایعی چون فلزات

آلومینیوم کاربرد گسترده ای دارد و محدودیت اصلی استفاده از آن در محیط قلیایی است. خوردگی آلومینیومی در محیط قلیایی آب بستگی به غلظت یون OH¯ و Al (OH) 4¯ در لایه بیرونی دارد. فرآیند خوردگی در حضور یک لایه اکسید می تواند به انحلال مستقیم و غیر مستقیم فلز تبدیل شود. مهار کننده های خوردگی روش های مؤثری برای جلوگیری از خوردگی سریع آلومینیوم در محیط های قلیایی می باشند. مؤثرترین مکانیزم مهار خوردگی توسط عوامل مهار کننده های که باعث ثبات و کمک به تشکیل یک لایه اکسید محافظ است، اسید سیتریک در فلزات یکی از مؤثرترین مواد مهارکننده خوردگی در محیط قلیایی است. علاوه بر این، کاملا غیر سمی است و می تواند از منابع طبیعی  مثل مرکبات، آناناس، کیوی، تمشک، قره قاط، توت فرنگی، توت سیاه و قرمز به دست آید.

فروش اسید سیتریک

بازده اسید سیتریک در صنایع در محلول هیدروکسید سدیم ۵ مول بر دسیلیس در آلومینیوم خالص ۴/۹۹ درصد است. بکاربردن اسید سیتریک، حتی در غلظت های پایین، فعالیت مهار کنندگی خوبی را نشان می دهد و با افزایش غلظت مهارکننده افزایش می یابد. مکانیسم مهار اسید سیتریک شامل عمل جبران کننده است. در نتیجه واکنش شیمیایی بین اسید سیتریک و یون های Al3 +، ترکیب  تتراهیدر می دهد.افزودن اسید قوی به آهن تولید اکسید آهن می دهد. افزودن اسید قوی به نیکل، اکسید نیکل را ایجاد می کند. فلزات گرانبها مانند طلا و نقره، به واکنشهای اکسیداسیون مقاومت می کنند و نیاز به اسید قوی دارند تا آنها را به اکسید تبدیل کند.

استفاده از اسید سیتریک در تمیز کردن فلزات

حذف زنگ یکی از موارد استفاده از اسید سیتریک در فلزات است. از آنجا که اسید سیتریک یک اسید ارگانیک ضعیف است، به سرعت به آهن آسیب نمی رساند. غوطه ور کردن یک قطعه آهن زنگ زده به محلول اسید سیتریک باعث می شود که اسید سیتریک اکسید آهن را جذب کند و یک قطعه تمیز از آهن و یک کلات جامد را می دهد که می تواند به راحتی برداشته شود.

از کاربرد های اسید سیتریک میتواند تمیز کردن زهکش ها، سینک ها و توالت ها نیز  باشد. آب سخت حاوی فلزاتی مانند کلسیم و منیزیم است. این فلزات ممکن است توسط شیر آب فیلتر نشده باشند. آلودگی فلز باعث ایجاد پوسته اکسید، لکه ها و تغییر رنگ می شود. اسید سیتریک همچنین مس را پاک می کند. خوردگی، آلیاژهای مس از جمله برنز و برنج را تیره می کند و باعث تغییر رنگ آنها به سبز و آبی می شود. مانند مجسمه ی آزادی که با پاشیدن قطرات آب دریا به آن سبز رنگ می شود. آب لیمو حاوی اسید سیتریک است و می تواند برای تمیز کردن فلزات، پوسته لوله ها و لکه های زنگ زده فلز استفاده شود. 

اسید سیتریک در پلیمرها چه نقشی دارد؟

اسید سیتریک در میوه های مرکبات مانند لیمو یافت می شود. اما اخیرا روش تخمیر اسید سیتریک به صورت تجاری تولید شده است. اسید سیتریک به راحتی در دسترس است و از لحاظ اقتصادی ارزان است، در صنایع غذایی و آشامیدنی مصرف زیادی دارد. برای خواص طعم دهنده و بافر از آن استفاده می شود. همچنین در صنایع نفت مواد و صنایع آرایشی استفاده می شود.

به تازگی پلیمرهای زیستی با توجه به قابلیت تجزیه زیستی و سازگاری زیستشان، توجه دانشمندان را جلب کرده اند. بسیاری از مونومرهای biobased وجود دارد که می توانند برای آماده سازی پلیمر استفاده شوند. به طور کلی مونومرهای زیستی به راحتی در مقدار فراوانی موجود هستند و از لحاظ اقتصادی ارزان هستند. ترکیبات بیولوژیکی مانند روغن های گیاهی، اسید سیتریک، کربوهیدرات ها و غیره برای سنتز پلیمر استفاده می شود.

وارد کننده اسید سیتریک

در کنار کاربرد اسید سیتریک ها در مواد غذایی، زیست توده و مواد اولیه آنها با واکنش شیمیایی در پلیمرهای قابل استفاده اصلاح می شوند. بسیاری از محققان به پلیمر کربن هیدرات علاقه مند هستند، زیرا دارای قابلیت هیدروکسیل بزرگ است. پلیمرهای مبتنی بر کربوهیدرات در پزشکی، زیست پزشکی، مهندسی بافت، مواد پاک کننده پلیمری، داروهای ماکرومولکولی، هیدروژل، اصلاح کننده های سطحی مورد استفاده قرار می گیرند.

مانیتول  یک قند طبیعی است و بسیاری از کاربردهای صنعتی را دارد و به جای شکر استفاده می شود که اغلب به عنوان شیرین کننده ای در غذای دیابتی ها استفاده می شود، زیرا از روده ها جذب می شود.

سنتز مواد پلیمری با پایه بیولوژیک از اسید سیتریک و مانیتول است که پلی استر را در اختیار پلی آمید از واکنش اسید سیتریک با دی اتیلن ترایان می گذارد. آنها با FTIR مشخص می شوند و خواص حرارتی آنها توسط (آنالیز) TGA و(گرما سنجی افتراقی) DSC بررسی می شود.

اسید سیتریک در آب و غذای طیور چه نقشی دارد؟

آب آلوده به میکروارگانیسم ها، جلبک ها، گرد و غبار می تواند تاثیر قابل توجهی بر عملکرد مرغ داشته باشد.  کیفیت آب می تواند تأثیر منفی بیشتری بر عملکرد پرنده نسبت به کیفیت خوراک داشته باشد، زیرا واقعیت شناخته شده ای است که پرندگان آب بیشتری نسبت به خوراک مصرف می کنند.

یکی دیگر از کاربرد های اسید سیتریک این است که به طور معمول توسط تولید کنندگان طیور برای اسیدی سازی آب استفاده می شود. عمدتا ارزان است. شامل سه گروه کربوکسیل است که به سرعت باعث کاهش pH آب می شوند.

آب هنگامی که از مواد ضدعفونی کننده استفاده می شود PH پایین باعث می شود تا ضد عفونی کننده ها در مقابل برخی از میکروارگانیسم ها موثر باشند.

فروش اسید سیتریک

اسید سیتریک در آب و غذای طیور باعث اسیدی شدن آب آشامیدنی میشود که یکی از فن آوری های نوظهور جدید درمزارع و پرورش طیور است. که در مزارع پرورش شترمرغ تقریبا ۴۲ درصد است. تولید کنندگان جوجه گوشتی می گویند: اسیدی شدن یا کلر زنی آب آشامیدنی یکی از موثرترین راه های کنترل میکروارگانیسم ها در عملیات طیور بود اثربخشی آن بالاتر از واکسن ها است.
اسیدهای ارگانیک به عنوان منبع جایگزین پروموتر رشد آنتی بیوتیک در رژیم های غذایی مورد تایید قرار گرفته اند،  آنتی بیوتیک ها با مشکلات ناشی از اثرات احتمالی باقی مانده از طریق حیوانات غذایی همراه است. گنجاندن آن در رژیم های غذایی حیوانات باعث می شود که کلونیزاسیون پاتوژن ها را کاهش می دهد و پس از آن تولید متابولیت های سمی را محدود می کند.

غلظت اسید سیتریک در ۰٫۵٪ رژیم غذایی عملکرد و ایمنی غیر اختصاصی جوجه های گوشتی را بهبود می بخشد. همچنین باعث تقویت ایمنی خاص در برابر بیماری ها در جوجه های واکسینه شده می شود. به این ترتیب، نتیجه گیری می شود که اسید سیتریک می تواند به عنوان یک افزودنی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی برای بهبود کیفیت گوشت باشد.

تولید موتزارلا شیر گاو با اسید سیتریک

پاستوریزاسیون یک درمان گرما برای از بین بردن ۱۰۰٪ از باکتری های پاتوژن است، و در کل تقریبا ۹۰% از باکتری ها شیر را از بین می برد. این یک مرحله ضروری است که سلامتی محصول را افزایش و تضمین می کند و در عین حال سطح استاندارد مواد خام را نیز بالا می برد. پاستوریزاسیون با حرارت دادن شیر تا ۷۲ درجه سانتیگراد به مدت ۳۰ دقیقه (پاستوریزاسیون آهسته در دیگ) به دست می آید.
برای تولید موتزارلا راحت تر، حرارت ملایم (درجه حرارت بالا می تواند تاثیر منفی  برکشش داشته باشد) لازم است.
در طول مرحله ی خنک سازی شیر باید به سرعت به دمای زیر ۲۰ درجه سانتیگراد برسد و سپس به یخچال و فریزر منتقل می شود تا دمای خنک شدن ظرف ۲۴ ساعت کامل شود.

اضافه کردن اسید سیتریک در شیر یک مرحله حیاتی برای تولید موتزارلا است، زیرا تنها در این مرحله است که ممکن است به اسیدیته مناسب برسد و ویژگی مطلوب کشش را داشته باشد.
توصیه می شود  اسید سیتریک در شیر زیر ۱۵ درجه سانتیگراد اضافه شود. زیرا اگر شیر گرم تر یا سردتر باشد بر آن تاثیر منفی می گذارد.

تامین کننده اسید سیتریک

دوز اسید سیتریک با توجه به ویژگی های شیر و فصل سال متفاوت است و ممکن است در حدود ۱۰۰-۱۲۰ یا کمی بیشتر در هر ۱۰۰ لیتر شیر باشد. پس از اضافه کردن اسید سیتریک، شیر را تا ۳۶-۳۷ درجه سانتیگراد گرم می شود سپس آن را خوب مخلوط می کنند. شیر در چند دقیقه شروع به انعقاد می کند و معمولا بعد از ۱۵-۲۰ دقیقه می توان آن را برید و به آرامی مخلوط کرد وبه آن سرکه اضافه می شود.
در ابتدا حجم آب مورد استفاده باید کم کم اضافه شود تا محصول نرم تر باشد و و پنیر با یک کشش خوب تولید شود.

کاربرد اسید سیتریک در مواد شوینده 

تحقیقات در مورد کاربردها و کاربردهای جدید اسید سیتریک در حال حاضر در حال شکوفایی است. اولین استفاده جدید قابل توجه در شوینده های خانگی و پاک کننده های ظرفشویی (تقریباً ۱۳ درصد از بازار جهانی اسید سیتریک) به عنوان سازنده مشترک با زئولیت ها، عمدتاً در شوینده های مایع غلیظ است. اسید سیتریک به عنوان سازنده و کیلیت کننده یون های Ca2+ و Mg2+ سختی آب عمل می کند، اما بر خلاف فسفات، به اوتروفیکاسیون سیستم های آبی کمک نمی کند. علاوه بر این، از سال ۲۰۱۷، فسفات موجود در مواد شوینده ماشین ظرفشویی که قبلاً در ایالات متحده ممنوع شده بود (از سال ۲۰۱۰) در اتحادیه اروپا نیز ممنوع خواهد شد، که منجر به افزایش مصرف اسید سیتریک می شود که به افزایش استفاده از سیترات در پاک کننده های خانگی می افزاید. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *