مصرف آسپارتام برای افراد دیابتی

شیرین‌کننده‌های مصنوعی مانند آسپارتام را جایگزین قند می‌کنند و آن‌ها را شیرین‌کننده‌های کم‌کالری یا شیرین‌کننده‌های غیرمغذی نیز می‏‌نامند. این محصولات، شیرینی شکر را بدون کالری ارائه داده و حتی چند برابر شیرین‌تر از شکر هستند. برای شیرین کردن غذا‌ها فقط مقدار کمی خرید آسپارتام نیاز است. غذا‌های درست شده با شیرین‌کننده‌های مصنوعی، کالری کمتری نسبت به غذا‌هایی که با شکر تهیه می‌شوند، دارند. با وجود دریافت تأییدیه در سراسر جهان، این شیرین‌کننده یکی از بحث‌برانگیزترین افزودنی‌های غذایی در حال استفاده است. در این مجلۀ آموزشی از وبلاگ پویاویژن، بهترین واردکننده آسپارتام، قصد داریم تا در خصوص مصرف آسپارتام برای افراد مبتلا به دیابت صحبت کنیم. 

فروش آسپارتام توسط یک واردکننده مواد اولیه غذایی در غلات، دسر‌های یخ‌زده، ژلاتین‌ها، آدامس بدون قند، نوشابه رژیمی و سایر نوشابه‌های گازدار، شیر، چای‌ها، قهوه‌های فوری، ماست، دارو‌ها و مکمل‌های دارویی کاربرد دارد. این ماده که از مواد اولیه غذایی است، برای پخت و پز کمتر مناسب می‌باشد؛ زیرا در حرارت ناپایدار بسیاری از شیرینی خود را از دست می‌دهد. 

آیا آسپارتام برای افراد مبتلا به دیابت مفید است ؟

این ماده به افراد مبتلا به دیابت اجازه می‌دهد تا هوس خود را برای شیرینی‌جات بدون افزایش قند خون، برطرف کنند. طبق گزارشی که اخیراً در US Endocrinology منتشر شده است، «شیرین‌کننده‌های کم‌کالری می‌توانند نقش مهمی در پیشگیری و مدیریت دیابت داشته باشند. جایگزینی قند‌ها با شیرین‌کننده‌های کم‌کالری، به افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ انعطاف‌پذیری قابل توجهی در اهداف سلامتی و ترجیحات غذایی شخصی آن‌ها ارائه می‌دهد». 

 

وارد کننده آسپارتام

تاریخچه آسپارتام

در سال ۱۹۶۵ توسط شیمی‌دانی به نام جیمز‌ام شلاتر کشف شد. این ماده برای اولین بار در اوایل دهه ۱۹۸۰ به عنوان یک افزودنی غذایی در ایالات متحده و برخی از کشور‌های اروپایی مورد استفاده قرار گرفت، اما تا سال ۱۹۹۴ تأییدیه اتحادیه اروپا را دریافت نکرد. محبوبیت آن در سال‌های اخیر به دلیل تعدادی از عوامل از جمله: افزایش تقاضا برای سوکرالوز، کاهش یافته است که برخلاف آسپارتام شیرینی خود را پس از گرم شدن حفظ می‌کند و حداقل دو برابر ماندگاری دارد. عوامل دیگر عبارتند از تغییر ترجیحات مصرف‌کننده، تفاوت در بازاریابی و توطئه‌های مرتبط با صنعت در مورد ایمنی آن. 

فواید آسپارتام

جایگزینی آن به جای شکر یا سایر شیرین‌کننده‌های حاوی کالری، به افراد این امکان را می‌دهد که هوس شیرینی کرده و در عین حال کالری کمتری مصرف کنند. این می‌تواند مزایای بالقوه‌ای ارائه دهد که در ادامه به آن می‌پردازیم. 

۱. فواید آسپارتام مربوط به طعم آن، محتوای کم‌کالری آن و این واقعیت است که سطح گلوکز خون را افزایش نمی‌دهد. 

۲. فقط مقادیر کمی از آن مورد نیاز است. بر خلاف سایر شیرین‌کننده‌های مصنوعی مانند ساخارین، آسپارتام هنگام متابولیسم، کالری دریافت می‌کند (چهار کیلو کالری انرژی در هر گرم – همان ساکارز). با این حال، تنها مقدار کمی از آن برای ایجاد طعم شیرین مورد نیاز است، به این معنی که سهم کالری آن ناچیز می‌باشد. 

۳. طعم طولانی‌مدت دارد. ماندگاری شیرینی آسپارتام بیشتر از ساکارز است. به همین دلیل، اغلب، آن را با سایر شیرین‌کننده‌های مصنوعی مانند آسه سولفام پتاسیم مخلوط می‌کنند تا طعمی شبیه شکر ایجاد کنند و آن را از یک تأمین‌کننده مواد اولیه غذایی خریداری کرده و به مصرف می‌رسانند. 

۴. همانطور که در بالا گفته شد، این مادۀ شیرین، بدون کربوهیدرات است و بر سطح گلوکز خون تأثیری ندارد. 

فروش آسپارتام

مضرات آسپارتام

با همۀ فوایدی که این ماده برای مصرف در صنایع غذایی دارد، دارای مضراتی هم هست که در ادامه آن‌ها را بررسی می‌کنیم. 

۱. فنیل کتونوری

آسپارتام توسط بدن متابولیزه می‌شود، به این معنی که هنگام مصرف به همان شکل دفع نمی‌شود؛ به همین دلیل افراد مبتلا به اختلال متابولیسم فنیل کتونوری (PKU) که یک بیماری ارثی نادر است و مانع از متابولیسم صحیح فنیل آلانین – یک اسید آمینه ضروری – می‌شود، باید از آن اجتناب کنند. 

در بریتانیا، آژانس استاندارد‌های غذایی از تمام تولید‌کنندگان و تأمین‌کننده آسپارتام می‌خواهد که این ماده شیمیایی را در میان مواد تشکیل‌دهنده محصول ذکر کنند و هشدار زیر را روی آن‌ها بنویسند، “حاوی منبع فنیل آلانین”. تولیدکنندگان محصولات شیرین‌شده با این ماده، همچنین باید عبارت “با شیرین‌کننده(های)” را روی برچسب نزدیک به نام محصول اصلی، قید کنند. در ایالات متحده، غذا‌های حاوی این ماده باید روی برچسب آن‌ها نوشته شده باشد “Phenylketonurics: Contains Phenylalanine”. 

۲. خطر ابتلا به بیماری

متخصصان پزشکی، نگرانی‌های جدی در مورد اثرات نوروتوکسیک آسپارتام دارند. مصرف زیاد آن ممکن است، باعث تشدید بیماری‌هایی از جمله تشنج، سردرد، افسردگی، اختلالات روان‌شناختی، پرکاری تیروئید، فشار خون و آرتروز شود. البته بررسی‌های رسمی انجام شده توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده و سازمان ایمنی غذای اروپا، گزارش می‌دهد که هیچ شواهد ثابتی دال بر آسیب در انسان با مصرف آسپارتام وجود ندارد. با وجود اعلام بی‌خطر بودن، تعدادی از دانشمندان برجسته هنوز در مورد ایمنی و سلامت این شیرین‌کننده تردید دارند. 

وضعیت ایمنی فعلی

علی‌رغم همه بحث‌هایی که در مورد این شیرین‌کننده وجود دارد، استفاده از آن در بیش از ۱۰۰ کشور تأیید شده است. در سال ۲۰۰۲، کمیته علمی اروپا در مورد مواد اولیه صنایع غذایی، بررسی بیش از ۵۰۰ مطالعه ایمنی را انجام داد. 

از این مطالعات نتیجه‌گیری شد که مصرف روزانه قابل قبول آسپارتام، ۴۰ میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن، کاملاً بی‌خطر بوده؛ به جز برای افرادی که مبتلا به بیماری ژنتیکی فنیل کتونوری (PKU) هستند. 

 یک بررسی پزشکی توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده در سال ۲۰۰۷ به این نتیجه رسید که «شواهد علمی موجود نشان می‌دهد این ماده غذایی در سطوح فعلی مصرف، به عنوان یک شیرین‌کننده غیرمغذی، بی‌خطر است». 

نتیجه گیری

با خواندن متن بالا به این نکته رسیدیم که شیرین‌کننده‎‌های مصنوعی برای افراد مبتلا به دیابت مضر نمی‌باشند. پس با خرید آسپارتام از یک شرکت معتبر و باسابقه، می‌توان محصولات غذایی را بدون داشتن شکر، شیرین کرد. اگر می‌خواهید از قیمت آسپارتام باخبر شوید، با تیم فروش ما در پویاویژن تماس حاصل نمایید. پویاویژن همواره سلامت شما را هدف خود قرار می‌دهد. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *