نکات مهم در استفاده از سوربیتول برای یبوست

یبوست نوعی مشکل گوارشی شایع است که بسیاری از بزرگ‌سالان و کودکان به آن مبتلا می‌شوند. روش‌های درمانی مختلفی نیز برای رفع این بیماری وجود دارد، در این مقاله در مورد مصرف سوربیتول برای یبوست و نکات مهم مربوط به این راه‌حل می‌پردازیم و به این سوالات پاسخ خواهیم داد: سوربیتول چیست و چه کاربردهایی دارد؟ تجویز آن برای چه افرادی ممنوع است؟ عوارض جانبی مصرف این ماده کدامند؟ آیا در بارداری و شیردهی مجاز است؟ پویا ویژن؛ تامین کننده مواد اولیه غذایی از شما خواننده عزیز دعوت می‌کند که ضمن مطالعه کامل این مقاله برای خرید سوربیتول وارد صفحه محصولات سایت شوید. 

سوربیتول برای یبوست چیست و چه کاربردی دارد؟

یک قند الکل است که در بسیاری از میوه‌ها و گیاهان یافت می‌شود. افرادی که به یبوست گاه‌به‌گاه و بی‌نظمی در حرکات روده مبتلا هستند، می‌توانند به صورت خوراکی یا مقعدی (شیاف) از این دارو استفاده کنند. 

البته این ماده در دنیای پزشکی کاربردهای دیگری نیز دارد، به عنوان مثال: 

  • برای شست‌و‌شوی مجرای ادرار بیمار در طی عمل جراحی به محلول مورد استفاده برای شست‌و‌شو اضافه می‌شود؛ 
  • در بیماران مبتلا به هایپر کالمی (بالا بودن سطح پتاسیم خون) برای کاهش سطح پتاسیم و به عنوان مکمل سدیم پلی استایرن سولفونات، تجویز می‌شود. در واقع، سوربیتول نوعی ملین اسمزی است یعنی فشار و حرکات روده را افزایش می‌دهد و باعث دفع پتاسیم از طریق مدفوع می‌گردد. با شل شدن مدفوع و خروج آن، خطر انسداد روده نیز رفع خواهد شد. 
سوربیتول برای یبوست

توضیحاتی در مورد پودر سوربیتول در صنایع غذایی

کالری سوربیتول، یک سوم کالری شکر بوده و شیرینی آن حدود ۴۰ درصد کمتر از شکر (کم‌شیرین‌تر) است. اغلب افراد مبتلا به دیابت از این ماده به عنوان شیرین‌کننده استفاده می‌کنند. همچنین افرادی که در پی کاهش وزن هستند، معمولاً به جای شکر از سوربیتول استفاده می‌کنند.  

از این ماده در صنایع غذایی به عنوان شیرین کننده و بهبود‌دهنده بافت و افزایش ماندگاری مواد غذایی استفاده می شود. بسیاری از آدامس‌ها حاوی سوربیتول هستند، همچنین برای شیرین کردن برخی از داروهای مایع از این شیرین‌کننده استفاده می‌شو.  

میوه‌هایی مانند سیب، زردآلو، انجیر، خرما، آلو، هلو، شلیل، توت فرنگی، شاه توت و تمشک منابع طبیعی سوربیتول محسوب می‌شوند. 

چند نکته مهم در استفاده از سوربیتول برای یبوست

اگر قصد استفاده از این ماده برای درمان یبوست را دارید حتماً باید نکات زیر را جدی بگیرید: 

ممنوعیت تجویز سوربیتول برای مبتلایان به برخی بیماری‌ها

از تجویز سوربیتول برای یبوست در این افراد خودداری کنید: 

  1. عدم تولید ادرار (آنوری)؛ 
  1. افراد دارای علائم آپاندیسیت از جمله درد حاد شکم، تهوع و استفراغ؛ 
  1. درد شکمیِ تشخیص داده نشده. 

احتیاط در مصرف سوربیتول

  1. بیماران مبتلا به اختلال شدید عملکرد قلبی ریوی یا کلیوی می‌بایست از این ماده با احتیاط استفاده کنند؛ 
  1. سوربیتول ممکن است باعث کم آبی و عدم تعادل در الکترولیت‌های بدن شود بنابراین افرادی که قادر به متابولیسم این ماده نیستند، در مصرف آن احتیاط کنند. 
  1. در نوزادان با احتیاط استفاده شود. مقادیر بیش‌از‌حد سوربیتول ممکن است باعث کم آبی با افزایش سطح سدیم شود. 

عوارض سوربیتول چیست؟

بررسی‌ها نشان داده که شایع‌ترین عوارض جانبی این ماده عبارتند از: 

  • فعالیت زیاد روده 
  • اسهال 
  • حالت تهوع 
  • استفراغ 
  • ناراحتی‌های شکمی 
  • کم آبی بدن 
  • دفع مایعات و الکترولیت‌ها 
  • خشکی دهان  
  • سطوح گلوکز بالا در خون (هایپرگلیسمی) 
  • تورم  
  • تجمع اسید لاکتیک در خون (اسیدوز لاکتیک) 

توجه داشته باشید که فهرست فوق دربردارنده‌ی تمام عوارض جانبی ناشی از مصرف سوربیتول برای یبوست نیست و ممکن است پس از مصرف این دارو دچار علائم متفاوتی شوید. 

به همین دلیل پویا ویژن؛ وارد کننده مواد اولیه غذایی و دارنده‌ی مجوز مصرف سوربیتول به شما خواننده محترم توصیه می‌کند که این کار را زیر نظر پزشک متخصص انجام دهید. همچنین در صورت بروز هرگونه عارضه جانبی جدی یا واکنش نامطلوب بدن، سریعاً به پزشک‌تان مراجعه نموده و به اطلاعات موجود در این مقاله اکتفا نکنید. 

دوز مناسب  مصرف سوربیتول برای یبوست

تشخیص این مسئله فقط بر عهده‌ی پزشک متخصص است و به عوامل گوناگونی نظیر سن، وضعیت سلامتی و روش استفاده (خوراکی یا مقعدی) بستگی دارد. بنابراین از مصرف خودسرانه این دارو پرهیز نمایید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد فروش سوربیتول به صفحه محصولات سایت مراجعه نمایید. 

عوارض مصرف بیش از حد

مصرف بیش‌از‌حد این ماده باعث ایجاد اسهال و دردهای شدید شکمی خواهد شد. در صورت مصرف بیش از اندازه، مصرف آنرا قطع کرده و مایعات فراوان مصرف کنید تا بدن هیدراته شود. اگر علائم برطرف نشد، فوراً به پزشک مراجعه نموده و یا با اورژانس تماس بگیرید. 

داروهایی که با سوربیتول تداخل دارند کدامند؟

یکی از علت‌های مهم مراجعه به پزشک در این زمینه، بررسی سابقه پزشکی شما توسط متخصص است. پزشک‌تان را از تمام داروهایی که در حال حاضر مصرف می‌کنید، مطلع نمایید تا او شما را در زمینه تداخل‌های دارویی احتمالی آگاه کند. هرگز بدون اجازه پزشک شروع به مصرف، قطع ناگهانی یا تغییر میزان مصرف هیچ دارویی نکنید. 

تداخلات دارویی جدی سوربیتول عبارتند از: 

  1. لامیوودین 
  1. سدیم پلی استایرن سولفونات 

تداخلات دارویی متوسط ​​سوربیتول  

  1. دفلازاکورت 
  1. دی کلرفنامید 

این ماده هیچ تداخل خفیفی با سایر داروها ندارد. 

نکته مهم در مورد مصرف پودر سوربیتول

همیشه پزشک یا داروساز را در جریان تمام داروهای تجویزی و بدون نسخه‌ای که مصرف می‌کنید، قرار دهید. فهرستی از اطلاعات مربوط به این مسئله و نیز میزان مصرف روزانه خود را تهیه نموده و موقع مراجعه به مطب، به اطلاع پزشک برسانید تا راهنمایی‌های تخصصی را دریافت نمایید. 

فروش سوربیتول

مصرف سوربیتول برای یبوست در بارداری و شیردهی

در این زمینه (ایمنی استفاده از سوربیتول در طول بارداری) تاکنون تحقیق کافی و سازمان‌یافته‌ای صورت نگرفته است. در این زمینه با پزشک مشورت کنید، اگر مزایای مصرف آن بیشتر از خطرات و عوارض جانبی است، منعی برای مصرف وجود ندارد. 

در مورد دوران شیردهی نیز تحقیقات کافی صورت نگرفته است بنابراین مادران شیرده می‌بایست در این زمینه محتاط بوده و با مشورت پزشک این کار را انجام دهند. 

هم‌اکنون می‌توانید برای خرید سوربیتول روی گزینه محصولات در بالای همین صفحه کلیک کنید. 

توصیه‌های مهم قبل از مصرف

  1. این ماده را دقیقاً طبق دستور مصرف کنید. 
  1. هرگز بیش از ۷ روز از آن استفاده ننمایید، اگر پس از گذشت این زمان، اجابت مزاج رخ نداد، مجدداً به پزشک مراجعه نمایید. 
  1. اگر درد شکمی، حالت تهوع یا استفراغ دارید، از سوربیتول استفاده نکنید. 
  1. این ماده را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید. 

سخن پایانی

در این مقاله در مورد نکات مهم مصرف سوربیتول برای یبوست صحبت کردیم. دانستیم که این ماده یک الکل قندی است که به صورت خوراکی یا مقعدی و برای از بین بردن یبوست گاه به گاه و بی نظمی در حرکات روده استفاده می‌شود. عوارض جانبی شایع سوربیتول شامل فعالیت زیاد روده، اسهال، حالت تهوع، استفراغ، ناراحتی شکمی، کم آبی بدن، از دست دادن مایعات و الکترولیت‌ها، خشکی دهان، سطح بالای گلوکز در خون، تورم و تجمع اسید لاکتیک است. همچنین مصرف بیش از حد سوربیتول ممکن است باعث گرفتگی شکم و اسهال شود. در صورت بارداری یا شیردهی نیز حتماً با پزشک خود در این باره مشورت کنید. پویا ویژن؛ تامین کننده مواد اولیه غذایی از شما خواننده عزیز دعوت می‌کند که برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد فروش سوربیتول به صفحه محصولات سایت مراجعه نمایید. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *