اثر آسکوربیک اسید، سالیسیلیک اسید و کود میکرو کامل نانو بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه کینوا درشرایط تنش کم آبی

اثر اسید آسکوربیک بر روی دانه کینوا در زمان خشک سالی

بررسی اثر آسکوربیک اسید و سالیسیلیک اسید بر عملکرد دانه کینوا در شرایط تنش کم آبی

به منظور بررسی تأثیر تنش و تنش کمبود آب بر برخی خصوصیات ریخت شناختی و فیزیولوژیکی و عملکرد کینوا، یک آزمایش فاکتوریل بر اساس یک طرح کاملاً تصادفی با ۱۶ مورد و ۶ بار تکرار در سال ۲۰۱۹ در دانشگاه ارومیه انجام شد.

عامل اول شامل تنش کمبود آب در چهار سطح، تنش در مرحله رشد رویشی، تنش در مرحله رشد باروری، تنش در مرحله پر شدن بذر و عدم تنش (کنترل) است. عامل دوم محلول پاشی اسید اسکوربیک، اسید سالیسیلیک، کود کلات نانو ریز مغذی و کنترل (اسپری آب) بود. تنش کمبود آب در مراحل مختلف رشد باعث کاهش ارتفاع بوته، تعدادی جانبی، خشک شدن و وحجم ریشه شد.

با این حال، نشت الکترولیت و دمای برگ افزایش یافت. نتایج نشان داد که تنش کمبود آب در مرحله پس از گلدهی از طریق کاهش وزن هزار دانه باعث کاهش عملکرد دانه شد. محلول پاشی تنظیم کننده های رشد با بهبود اجزای عملکرد، باعث افزایش عملکرد کینوا در شرایط تنش کمبود آب شد. بنابراین، با توجه به نتایج به دست آمده، به نظر می رسد استفاده از تعدیل کننده های شوک در کینوا تحت تنش کمبود آب با تحریک رشد و متابولیسم، باعث تحریک تنش کمبود آب می شود.

تاثیر اسید اسکوربیک بر عملکرد و اجزای دانه کینوا درشرایط تنش کم آبی

در سراسر جهان، به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک که از محدودیت آب رنج می برند، این مضرترین تنش ها در محیط گیاه محسوب می شود و رشد و نمو گیاه را کاهش می دهد. طولانی شدن مدت زمان تنش آبی باعث ایجاد خسارت قابل توجه و در نتیجه مرگ سلول های گیاهی به دلیل تولید بیش از حد اکسیژن فعال (ROS) می شود که باعث تغییر پراکسیداسیون لیپید، تخریب پروتئین ها و اسیدهای نوکلئیک در متابولیسم گیاه می شود.

فروش آسکوربیک اسید

حدود ۴۵٪ از زمین های کشاورزی جهان از تنش خشکی رنج می برند. افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش خشکی اقتصادی ترین رویکرد برای بهبود بهره وری کشاورزی و کاهش استفاده کشاورزی از منابع آب شیرین است. برای کنار آمدن با اثرات ROS، گیاهان آنتی اکسیدان هایی تولید می کنند که شامل اجزای آنزیمی و غیر آنزیمی، ترکیبات فنلی و چندین هورمون فیتو هورمونی است که مکانیسم های حفظ غلظت مطلوب ROS را تنظیم می کنند. علاوه بر این، سازگاری متابولیکی عمومی، که گیاهان را قادر می سازد تا با آب یا تنش های اسمزی مقابله کنند، شامل افزایش سنتز محافظ های اسمشی، مانند پرولین (Pro) است.

به دلیل کاهش جهانی آب موجود برای بخش کشاورزی، به دلایلی مانند افزایش سریع جمعیت، تأثیرات قابل توجه تغییر آب و هوا، گرم شدن کره زمین و چندین فعالیت انسانی. برای حمایت از رشد گیاه تحت تنش مانند پرولین، اسید اسکوربیک و گلوتاتیون لازم است از برخی از استراتژی ها از جمله اسمولیت ها و آنتی اکسیدان ها استفاده شود.

اسید اسکوربیک (AsA) به عنوان انتقال آنتی اکسیدان ها و الکترون عمل می کند. به عنوان یک عامل آنزیمی و مسیرهای فیزیولوژیکی و سیگنالینگ تنظیم شده توسط فیتورمون ها را حفظ می کند، ROS را مستقیماً از طریق استفاده از آنتی اکسیدان های ثانویه در هنگام کاهش شکل اکسید شده α-توکوفرول خنثی می کند و یک متابولیت گیاهی قابل توجه است. علاوه بر این، درمان با اسید اسکوربیک رشد گیاهان کینوا را افزایش داده و اثرات مضر تنش خشکی را کاهش می دهد.

آیا می‌دانید کینوا چیست و به چه ماده ای کینوا می‌گویند؟

کینوا چیست؟

کینوا دانه گیاه Chenopodium quinoa است.

از نظر گیاهشناسی، این یک دانه نیست. با این حال، آن را اغلب “شبه کاذب” می نامند زیرا از نظر مواد مغذی مشابه غلات است و به همان شیوه غلات مصرف می شود. کینوا برای اولین بار ۷۰۰۰ سال پیش در آند برای پرورش داده شد. آن ها کینوا را “دانه مادری” نامیدند و اعتقاد داشتند که مقدس است

اگرچه اکنون در سرتاسر جهان رشد کرده است، اکثر آن ها هنوز در بولیوی و پرو تولید می شوند. تا همین اواخر عمدتا برای برخی از کشور ها ناشناخته بود. از آن زمان به بعد، به دلیل محتوای بالای مواد مغذی و فواید سلامتی، محبوبیت زیادی را پیدا کرده است. همچنین در محدوده شرایطی پرورش آن آسان است.‌ کینوا همچنین محبوب است زیرا دانه ای فاقد گلوتن است.

این بدان معناست که افراد مبتلا به بیماری سلیاک، آلرژی به گندم یا کسانی که از گلوتن اجتناب می کنند می توانند آن را مصرف کنند. کینوا غالباً به عنوان جایگزین برنج نیز استفاده می شود.” کینوا وقتی پخته می شود نرم و لطیف است و طعمی کمی مغزدار دارد. طبق شورای تغذیه غلات و حبوبات، می توان آن را به آرد، پولک و غذاهای مختلف مانند ماکارونی و نان نیز تبدیل کرد. کینوا از پرو، بولیوی و شیلی می آید. این گیاه در کوه های آند رشد می کند و چندین سال است که یک ماده غذایی اصلی برای مردم آنجا بوده است.

نتیجه می‌گیریم که …

اسید اسکوربیک و اسید سالیسیلیک یک ماده موثر در عملکرد و اجزای عملکرد دانه کینوا درشرایط تنش کم آبی است. برای اطلاعات بیشتر مقاله ما را با دقت مطالعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *